Mnoho způsobů vaření na ohni: pizza/sladký zákusek/polévka

Udělali jsme si v rámci hry opravdový „MasterChef“ na ohni. Každý ze třech týmů si mohl vybrat, co chce uvařit, a následující den dostal potřebné suroviny a vybavení z táborového zázemí. Od začátku do konce vedoucí nezasahovali, a doufali v dobrý výsledek, na kterém ten den závisela nejen večeře celého tábora, ale i velvyslanců, kteří nás měli navštívit.

Pečení ve žhavých uhlících – Pizza
Recept na úspěch:
Do hlavního ohniště přiložit mnoho dřeva pro výrobu žhavých uhlíků.
Zatím, co čekáme, kyne nám těsto.
Připravit si vedlejší ohniště ve formátu trošku větším než dva na sobě položené plechy, kde se následně přenesou žhavé uhlíky pod i nad plech, ve kterém je připravená obložená pizza.
Pečeme asi 15-20 minut.

Recept na těsto:
1 000 g hladké mouky
600 ml teplé vody
2 lžičky mořské soli
10 g čerstvého droždí
olivový olej extra virgine
2 lžičky cukru
a věci „nahoru“ : tomato omáčka a sýr, šunka, kukuřice…dle chuti
Nejdříve se voda s kvasnicemi a trochou mouky nechá vykynout, pak se přidává „dle oka“ olej a mouka tak, aby vzniklo vláčné těsto, které jde tvarovat.
Do plechu nejlépe na pečící papír se uloží a obloží zvolenými ingrediencemi – přiklopíme horním plechem a pečeme zahrabané v popelu.
Ze třech upečených pizz nakonec kvůli „ladění a testování procesu“ zbyla jedna pro ochutnání, ale zase byl SG2 tým již celkem najezený, takže neubylo tolik ze stolu dalších týmů a i na velvyslance nakonec zbylo.

Vaření na dřívkáči – Polévka česnečka a opečená slaninka do toustů
Volba receptu dalšího z týmů se zdála být sázkou na jistotu a již prověřené metody.
Byli jsme všichni velmi překvapeni, kolik kreativity dokázali skauti vnést do výroby česnečky a toustů. Jejich stůl byl rozhodně nejbarevnější a voněl mnoha čerstvými ingrediencemi, zeleninou a vynikající polévkou, kterou vedoucí ještě druhý den dojídali, protože se opravdu výborně povedla.
Byly zakázány všechny zlepšováky a polotovary, tedy jsme se mohli těšit na výrobek z čerstvých surovin, hodný servírování ve vybraných restauracích. Oko i chuťové pohárky se mohly současně pokochat na jednom místě. A prezentace produktu byla také na jedničku!

Pečení na klacku nad plamenem – „Hadi na ohni“ jako sladký zákusek
Tým, který se rozhodl pro přípravu sladkého zákusku, oprášil zkušenost z předchozích výprav a ve světle 12 ti denního nedostatku cukru, čokolády a všech laskomin v divočině, se rozhodl pozvat nás doslova do cukrárny, a vytvořil vynikající zákusek – hady na ohni „ na sladko“ s nutelou, banánem.
Neuvěřitelná dobrota uprostřed lesů.


Recept na úspěch pro 14 hadů:
700g hladké mouky
0,9 lžičky soli
3,5 lžičky prášku do pečiva
88g tuku (olej ale i máslo apod..)
250 ml vody
Dle varianty – slané = mix koření, sladké = cukr + skořice
Všechny ingredience (mimo cukru) smícháme dohromady
Hněteme těsto min 5 minut
Rozdělit těsto na 14 dílů a z každého kousku vyválet tenkého hada
Hady namotat na očištěný klacek tak, aby zakrývaly konec klacku (kvůli lepšímu sundání)
Pokud volíme sladkou variantu tak před pečením oválíme v cukru
Pečeme nad ohněm do zhnědnutí
Můžeme plnit/pomazat nutelou a banánem, nebo doplnit další zdobení dle fantazie.
Byli jsme nadšení, kolik různých variant jídel se sešlo, a jak si skauti v základních podmínkách dokáží poradit. Hadi byli zase naprosto jiným nápadem, než měly ostatní skupiny a výborně doplnily švédské stoly celé recepce velvyslanců.

Grilování – maso a tortilly
Také vedoucí měli mnoho nápadů na vaření na ohni a tak vznikl provizorní, drátem vypletený gril, na kterém se připravila vynikající krkovice a cuketa, další z dřívkáčů v kombinaci s bushcraftovou pánví se podílel na přípravě pečených tortill s kuřecím masem a sýrem.
Ke všemu byl k dispozici bylinkový a česnekový dip, a všichni jsme si moc pochutnali.


Úspěšnou recepci s vyzdobenými stoly a prostorem ohniště ukončila taneční zábava.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *